FinanciŽn

        
Inleiding
 
Het starten van een zaak vereist een grondige voorbereiding, wil het succesvol en professioneel worden. Zeker op het financiële terrein. Meestal moet je wennen aan eerst geld uitgeven en later terugverdienen. Ook planmatig denken is een vereiste.
 
Een voorbeeld is, zodra je na een jaar winst hebt geboekt, de fiscus daarover belasting gaat heffen. Dat moet je wel hebben! Maar dan komt vlak daarna een voorheffing over de verwachtingen van het volgende jaar. Zat dat in de planning?
 
Zorg dat je administratie steeds actueel is en schakel tijdig professionele hulp in. Werk moet een goed computerprogramma en niet met een schoenendoos vol met bonnetjes. Dat wordt waarschijnlijk een dure doos.
 
Belangrijk is, tijdig kunnen zien of het de goede of verkeerde kant opgaat. Dan kun je actie ondernemen.

 
Afbeelding invoegen
 
20
 
 
Hier bedoelen we niet, dat 1 + 1 een gewone som is, maar het resultaat van jouw activiteiten. Zomaar een voorbeeld:

§  Je behandelt een klant in je eentje. Dat is en blijft 1.

§  Je behandelt een klant en je assistent/medewerker of stagiaire kijkt mee. Is nog steeds 1.

§  Je behandelt een klant en in de cabine naast die van jou is de assistent/medewerker bezig. Dat wordt een dubbele omzet, dus een 2.

§  Je behandelt al of niet samen meerdere personen gelijktijdig door de wachttijden te benutten. Resultaat is dan nog beter, een 3.

Maar je specialiteiten (hoger tarief) benutten kan ook die 3 opleveren. Veel voorbeelden mogelijk.

*
 
Afbeelding invoegen
21
 
 
In deze dia geven we een paar suggesties. Het voorkomt het opnieuw uitvinden van het "zwarte garen". 

Een moeilijk onderwerp is ook de naamgeving. Salon Alie of Anja is niet onderscheidend. Maar wat te denken van Afrodisiacum  als naam? Klinkt goed, maar helaas staat het voor lustopwekkend. Het woord is afgeleid van Aphrodite, godin van vruchtbaarheid, zinnelijke liefde en schoonheid.

Dus let ook goed op de betekenis van een woord. Wikipedia is een goede hulp hierbij.

Financiën
 
Onderstaande overzichten zijn op basis van vaak voorkomende situaties. Een soort van gemiddelde dus. Kans is groot, dat je geen gemiddelde bent. In dat geval kun je de betreffende cijfers invullen. Het gaat er om, dat er een realistisch beeld ontstaat op basis waarvan je beslissingen kunt nemen of de plannen bijsturen. Het blijven in dit stadium schattingen. Dus nog niet op de cent nauwkeurig willen.

 
Afbeelding invoegen
22
 
 
Afbeelding invoegen23 

*
 
 
Afbeelding invoegen
24
 
Nog een paar belangrijke financiële onderwerpen vragen aandacht, namelijk de "Administratie", "Bankzaken" en "Verzekeringen". Uitermate belangrijk voor zowel de korte als lange termijn omdat goed geregeld te hebben. De inhoud van de dia's spreken voor zich. 
 
Administratie
 
Afbeelding invoegen
28
  Bankzaken

Afbeelding invoegen

25

  Verzekeringen

Afbeelding invoegen

26


 
 
Afbeelding invoegen 
27
 
 
Dit eerste hoofdstuk bespreekt de onderwerpen, die moeten worden doorlopen en doordacht bij het opzetten van een eigen bedrijf en met name het kleinere bedrijf. De volgende hoofdstukken worden specifieker. Dan is er wel verschil of je een schoonheidssalon start of een modezaak.